fredag 12 juni 2009

Nya bestämmelser konsumententreprenader

Det har kommit nya allmänna bestämmelser som reglerar förhållandet mellan konsument och näringsidkare. Den gamla ABS 05 (Allmänna bestämmelser för småhusentreprenader där enskild konsument är beställare 2005) och RO 05 (Allmänna bestämmelser för reparations- och ombyggnadsentreprenader där enskild konsument är beställare 2005) har ersatts av ABS 09 och Hantverkarformuläret 09.

Det har tydligen inte skett större ändringar utan mer förtydliganden. Det är dock viktigt att du använder de senaste bestämmelserna så att det inte blir några problem om det skulle hända något. På konsumentverkets nya webbplats OmBoende (http://www.omboende.se/) kan du läsa mer om dessa samt även ladda ner bestämmelserna samt mallar för enklare entreprenadskontrakt enligt ABS 09 och Hantverkarformulär 09 samt ändringar och tilläggsarbeten (ÄTA-arbeten) för ABS 09.

Jag vill bara påpeka att det är VÄLDIGT viktigt att du skriver kontrakt och hanterar ändrings- och tilläggsarbeten skriftligen - för båda parter!. Har du ingen som är entreprenadsjuridikkunnig och kan hjälpa er att sätta ihop ett mer detaljerat kontrakt/ÄTA-blankett så rekommenderar jag starkt dig att använda dessa mallar som finns på Konsumentverkets webbplats - då får ni med det mest väsentliga iallafall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar