tisdag 25 maj 2010

Orsakerna till vinterns alla ras verkar klarna

Läste i Göteborgs-Posten i morse om orsaken bakom raset av Kållereds ishall i vintras. Raset skedde den 23 februari och kunde i värsta fall fått förödande konsekvenser om raset hade skett lite tidigare eller senare på dagen.
Enligt Mölndals Stads egna haveriutredning så var orsaken till raset att man hade under en om- och tillbyggnad, som Tuve Bygg gjorde under 2008, tagit bort stabiliserande stag i hallens konstruktion. Mängden snö var inte den direkta orsaken till raset utan alltså konstruktionsfel.

Allt fler rapporter och utredningar som kommer från vinterns byggnadsras verkar peka mer på slarv och okunskap framför snömängden. Jag läste så sent som igår en artikel i tidningen Bygg & teknik (4/10) om vad SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut hittills hunnit analysera från de dryga 160 rasen i vintras. Preliminärt verkar det enligt artikeln inte vara just mängden snö som orsakat rasen utan snömängden har snarare avslöjat slarv och konstruktionsfel. I samma tidningsutgåva kunde man även läsa att flertalet av de registrerade rasen var lantbruksbyggnader.

Vi får väl helt enkelt se om dimensioneringsreglerna kommer ändras utifrån de faktorer som alla utredningar kommer fram till eller inte, det skall bli intressant att följa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar