torsdag 9 februari 2012

Mutorna i Göteborg - påhitt eller inte?

I dagens Göteborgs-Posten kan man läsa att ytterligare personer har friats från sina mutanklagelser i Göteborg.

Det är inte så konstigt att man börjar undra vad som pågår egentligen, när rättsväsendet har en helt annan syn på vad som är mutor än vad allmänheten och media har. Funderingar som finns i mitt huvud; Allt uppförstorat av media? Mediaskapad verklighet? Den berömda gråzonen? Oskyldigt anklagade? Juridisk sörja? Kryphål i lagen?

Man skall ju beakta att man är oskyldig enda tills man faktiskt blivit dömd av rättsväsendet. Media och allmänheten har ju en förmåga att döma personer/företag väldigt snabbt, det har vi ju i flera fall upplevt, något som kan ge stora konsekvenser för någon som blir frikänd för anklagelser. I de flesta fallen så har ju de inblandande förlorat sina arbeten och fått nedsvärtade rykten till exempel.
Jag tror att det stora problemet i fallen med mutanklagelserna är att det är så svårt att bevisa att de inblandade utom tvivel utfört handlingarna, där har vi kärnproblemet. Troligtvis kommer vi att se fler frikänningar i mutmålen.

Ska vi fälla eller hellre fria om det inte är bevisat utom tvivel att personen gjort handlingen? Bör media "tygla sig" tills den aktuelle personen verkligen blivit dömd? - Skriv gärna dina åsikter till mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar