tisdag 29 april 2014

Progressiva avskrivningar i bostadsrättsföreningar får inte användas - ett beslut som kommer påverka byggbranschen negativt

Statliga Bokföringsnämnden (BFN) slog igår 28/4 fast att progressiva avskrivningar i bostadsrättsföreningar inte får användas. Detta slutliga besked från BFN kommer att påverka många nyare bostadsrättsföreningar i Sverige - något som kommer överraska väldigt många bostadsrättsinnehavare i landet. Enligt en artikel i Expressen så kan det innebära att föreningar antingen tvingas chockhöja avgifterna eller redovisa stora förluster.

Jag är inte tillräckligt insatt i hur revisorer/bostadsrättsföreningarna har resonerat om för-/nackdelar med bokföringsmetoden för att kunna uttala mig om mina åsikter offentligt men nu är det dock fastställt att det inte var en tillämplig metod.

Nu ser jag mörka moln på himlen. Beskedet kommer troligtvis påverka byggbranschen och byggandet av bostadsrätter negativt eftersom vi nu får betydligt mindre förmånligare avgifter i föreningarna och därmed dämpad köpkraft. Jag spår flertalet projekt som kommer att hamna i malpåsen. Jag hoppas dock verkligen att jag har fel!

Sker det scenario som jag så negativt spår så kommer synsättet på byggandet att ändras - kanske blir det mer hyresrätter? Hur det än blir så måste det byggas billigare för att köpkraften till bostadsrätter skall åter öka - där kan vi på ArchiCon hjälpa. Vi får se hur utgång av beslutet påverkar oss men en sak är säker, det lär komma som en otrevlig överraskningen för många bostadsrättsinnehavare.


1 kommentar:

  1. Det blir en bra anpassning till vår långsiktiga köpkraft (bromsar skuldutvecklingen när låneförmågan dämpas hos hushållen) när föreningarnas driftskostnader och underhållskostnader betalas via avgifter istället för lån.

    Det byggs fantastiskt mycket idag, ja i våra storstäder famställs mångdubbelt fler nya bostäder än inflyttningen från övriga Sverige motiverar (Sthlm: 10.000+ vs. 5000, Göteborg: 3600 vs. 100) så vi behöver en nedkylning av den överhettade bostadsmarknaden.

    Vad vi också behöver är en nedkylning av de pengar kommunerna vill ha för den mark som bebyggs. I Sthlm är ibland denna kostnad högre än byggkostnaden. Detta uppnås när kunderna får låna mindre pengar.

    Sist behöver vi också en dämpning av guldruschen i byggbranschen, Detta får ned överhettade löner, materialkostnader samt de totala byggpriserna.

    SvaraRadera