torsdag 13 januari 2011

Reflektion på Fuskbyggarna TV4 , Säsong 2 avsnitt 1 2011-01-12

Såg igår att säsong två av Fuskbyggarna på TV4 drog igång. Var ju tvungen att titta och se om de hade ändrat konceptet eller om det var samma dramaturgi. Några direkta nyheter var det tyvärr inte, så frågan är om jag orkar följa det igen. Men vi får se, ser jag programmet, så kan jag säkert hitta något att blogga om. Dock har jag ju tagit upp de vanligaste felen/ämnena under säsong ett (som du kan läsa under äldre inlägg) så det får nog bli på en mer allmän nivå för att inte tjata ut er läsare.

Programmet igår då? Jo, vad kan man sammanfatta det som? Kanske att det finns en hel del "svågerpolitik" inom byggbranschen och att det inte alltid är tryggare att anlita en större byggfirma.

Det är ju ganska svårt att som beställare/kund veta vilka relationer olika aktörer och företag har sinsemellan men man bör försöka att sträva efter att hitta så opartiska parter som möjligt när de kan vara vågskålen i tvister.

Nackdelen med större firmor är att det inte riktigt finns samma kontroll på vilka som anställs och dess kunskaper/utövande som i mindre företag. Å andra sidan så är större firmor proffsigare och har bättre rutiner/resurser samtidigt som du väger väldigt lätt och enkelt blir överkörd om det blir problem. - inte lätt att välja!

Två saker som jag tyckte var väldigt konstiga i gårdagens avsnitt. Jag arbetar ju både som arkitekt och kvalitetsansvarig, och blir förvånad över bristen på brandskyddet på ett sånt här projekt. Arkitekten, kvalitetsansvarig och kommunen verkar ha ignorerat/glömt brandskyddet - väldigt anmärkningsvärt. För det andra så kan jag inte fatta hur en tingsrätt dömer så fel - hade det inte sett bevisen/fakta? Väldigt konstigt i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar