onsdag 18 maj 2011

One Tonne Life

Japp, det det är länge sedan ett nytt inlägg trillade in här!....men ibland är man tvungen att omprioritera sin tid och lägga den på att lösa situationen, både företagsmässigt och privat. Ekvationen "Våren=mycket att göra" förvånar en själv varje gång trots att det nästan alltid är så varje år. Nå ja, tänkte i alla fall lägga ett kort inlägg rörande One Tonne Life-projektet.

Om du inte vet vad det handlar om så är det tre företag; A-hus, Volvo Personvagnar och Vattenfall; som tillsammans driver ett projekt där de vill visa sina framfötter inom hållbar teknologi och uppmana och visa att vi redan nu kan reducera vår koldioxidförbrukning med dagens teknik och leverne. Ett väldigt intressant projekt som ni kan läsa mer om här.

Jag var igår på ett studiebesök och presentation av visningshuset som står här i Göteborg utanför Svenska Mässan. Det var intressant och informativt besök som gav mig en bekräftelse och två funderingar.

Bekräftelsen: Genom att enbart bygga bra hus löser vi inte våra koldioxidproblem - vi måste ändra vårt leverne och äta rätt produkter (ej kött) och inte konsumera så ofantligt. Något som vi inte kanske ändrar helt enkelt. Men självklart är ett rätt byggande ett steg i rätt riktning dock skulle jag vilja se att det satsas ordentligt på vårt befintliga byggnadsbestånd.

Fundering 1: Varför valde de egentligen att välja ett sånt energislukande värmesystem som golvvärme i bottenvåningen? - Värmetrögheten, visst, men troligtvis var det marknadskrafter styrde dem i valet.

Fundering 2: Solceller längs hela fasaden och taket i - kanon! men i stället är huset planerat med vardagsrum och stora fönster åt norr. Hur tänkte Gert Wingårdh & Co där? Att minimera fönsterytor mot norr är grundläggande kunskaper ur energiförlustprinciper samtidigt som det inte är så kul att aldrig ha sol in eller när man grillar utanför vardagsrummet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar