onsdag 9 februari 2011

Nybyggt hus måste rivas

Det kan straffas sig att ta lagen i egna händer, helt klart. Göteborgs-Posten har i en serie artiklar berättat om familjen i Lindome som tvingas rivas sitt nybyggda hus och de olika turerna kring detta. Nu är ärendet tydligen avgjort. I dagens artikel i GP står det att Högsta förvaltningsdomstolen inte prövar familjens överklagande av Kammarrättens dom och således verkar det vara avgjort - familjen måste nu riva huset.

Enligt GPs artiklar så befann sig familjen i en prekär situation när tog lagen i egna händer eftersom de hade köpt ett hus som visade sig vara i sådant dåligt skick att de blev tvungna bo i en villavagn på tomten. De rev huset och byggde ett nytt som även var större än vad som var tillåtet utan bygglov.

Trots allmänhetens stöd och klagomål så blir de nu tvungna att ta de värsta konsekvenserna och riva huset. Man kan ju fråga sig om Mölndals Stad är tvunget att stå på sig så mycket och inte vara lite mer smidiga? Som en liten tröst verkar det i alla fall som att det finns ljusa utsikter till att de kan få ett bygglov för en mindre byggnad på samma tomt - dock en klen tröst med tanke på alla pengar de har "kastat i sjön".

4 kommentarer:

 1. Rättvisan har segrat!

  SvaraRadera
 2. Om de hade väntat, så hade de ju haft pengar att lägga på de hus som de kanske får bygga.
  De får faktiskt skylla sig själva, de visste vad de innebar att bygga utan bygglov. Klandra inte kommunen!

  SvaraRadera
 3. Hur kan man vara så jä..la dum att tro att det bara är att bygga. Väx upp människor. Ta ansvar och fall in i ledet som alla andra och tro inte att ni skall specialbehandlas, för det har inte jag blivit tidigare och förmodligen inte framledes heller.
  Väx upp.

  SvaraRadera
 4. Hej. Och tack för visat intresse i detta ärende..:)
  Jag vill bara tillägga i din reflektion över ärendet att det stod ett exakt lika STORT hus på Exakt samma ställe tidigare.
  Huset var 94 kvm och preskiberat sedan flera år.
  Hade vi fått info om att renovera hade kommunen inte kunnat göra ngt alls.  Nu till ANONYM-
  Jag ursäktar inte vårat misstag,självklart så skall sådant här straffas. Men är straffet att riva ett helt hus rimligt????
  (Förutom vitesbelopp)
  Vi har även lämnat in bygglov på mindre hus (75 kvm) som vi har en LAGLIG byggrätt på, men kommunen valde att driva detta som ett prestigefall för alla svartbyggen i området.
  (Kan anmäla minst fem stycken det senaste året)
  Tycker du att en barnfamilj skall bli bostadslösa för att kommunen vill statuera ett exempel?
  Hade du vetat hälften av deras felhanterande i detta ärende hade du storknat.:)
  Så försök att vara lite mer ödmjuk inför dina medmänniskor det gör världen mycket bättre.

  Med vänliga hälsningar Virpi Dahl med man.
  Två småbarn,hund och katt.

  SvaraRadera