torsdag 3 februari 2011

Reflektion på Fuskbyggarna TV4 , Säsong 2 avsnitt 4 2011-02-02

Har missat två program av Fuskbyggarna men hade tid och möjlighet att titta på gårdagens avsnitt.

Som byggledare själv, så var det ju extra intressant att titta på gårdagens program. "Svågerpolitiken" verkar vara lite aktuellt i dagens media - helt klart. Vi har mutskandalen här i Göteborg och de två avsnitten av Fuskbyggarna, som jag har sett, innehåller en hel del sådan.

Jag läste definitionen av jävWikipedia, och uppenbarligen finns det en hel av olika typer av jäv. Svågerpolitik är ju mer eller mindre ett annat ord för jäv. Som sagt så kan det vara svårt att skydda sig och upptäcka jäv, något som paret i gårdagens program fick erfara när de "besökte" Husdoktorn.

En jävig byggledare, Kvalitetsansvarig, kontrollant med flera är naturligtvis ingen bra part att anlita. Det är ju dessa personer som skall stå på din sida, beställarens sida, och beakta och säkerställa att allt går rätt till. Men att upptäcka att de är detta är ju svårt att hitta och bevisa om det inte är uppenbart, som det var i gårdagens avsnitt.

Gränsen till att vara jävig kan vara tunn ibland. Med dagens alla olika konstellationer av samarbeten mellan företag och personer i näringslivet så förekommer det säkert en hel del jäv, utan att de jäviga parterna inser det själva. När det gäller en sådan part som skall säkerställa och måna om en annan parts intressen så borde ju gränsen gå när personen/parten gör sådana beslut/aktioner att han favoriserar motpartens intressen.

Nog om detta, jag tycker i alla fall att entreprenören var "duktig" och stod kvar och tog det som en "man". Kan min "bloggkompis" nu fått sitt svar på sin fråga? - Mediaträning. är det något för byggbranschen? Kanske har de entreprenörer som vet med sig att de inte är helt seriösa tränat sig på det tillfället då de konfronteras med Ekdal och gänget? - Roger Nord såg inte helt överraskad ut vid sin konfrontation, tyckte jag.

Nåja, han medgav ju att det hade blivit lite fel kring just detta bygget. Frågan är ju om han medger detta för alla andra byggen som också blivit fel? - Bygg Rätt blev Bygg Fel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar