Igår visades det femte avsnittet av tio det vill säga halvtid i årets programserie. Jag måste erkänna att konceptet är väldigt intressant men blir mer och mer tråkigt eftersom programmet är så stelt och upprepar sig.
Nåja, kommer nog ändå att följa det eftersom det går att lära sig mer om dessa typerna som jag personligen kan ha nytta av. För allmänheten så tror jag det är ett jättebra program som skapar en mer medvetenhet bland det svenska folket.
Tänkte lite kort reflektera över gårdagens avsnitt som handlade om familjen Sandström och deras tillbyggnad. De anlitade, utan att kolla upp entreprenören samt värdera personen som rekommenderade, Magnus Eriksson och hans firma Eriksson Hus&Trädgårdsservice. Gårdagens avsnitt försökte förmedla och beskriva den totala brist på kunskap som vissa hantverkaraktörer har i branschen. Det har de i och för sig redan tagit upp i tidigare avsnitt men gårdagens case "tog rekordet". Men det som jag tyckte var mest intressant var att de tog upp de hot som beställare och även entreprenörer sinsemellan råkar ut för i branschen. Det är kanske inte det första man tror existerar men det är tyvärr ett faktum och är något som är väldigt obehagligt och svårt att "försvara sig" emot.
Nej, gårdagens avsnitt tog verkligen priset när det gäller okunskap i att bygga ett hus. Som en av byggarna så käckt uttryckte sig – vi byggde ju kojor när vi var barn som var bättre än det är! (kanske inte helt ordagrannt men nästan :-) ) Jag kunde bara instämma eftersom jag har då aldrig sett något så dåligt utfört bygget. Det var ju verkligen ett skämt och det kanske det var också eftersom det är förste april idag (ha ha). Nu fick det ju även riva hela tillbyggnaden, en åtgärd som är extremt drastisk och ganska ovanlig. Något som slog mig var hur de "nya" snickarna kunde "gladligen" stå och konstatera att det var livsfarligt byggt och ändå stå INNE i tillbyggnaden och riva del för del – undrar vad Arbetsmiljöverket tyckte om vad de såg i programmet?
Nu verkade ju även byggherren i programmet, familjen Sandström, inte riktigt ha koll på byggprocessen. Det fanns ju en hel del indikationer som tydde på det. Därför undrar jag om de verkligen hade tagit fram konstruktionsritningar för tillbyggnaden? – för det verkade nästan som byggaren hade fått leka själv. Varför krävde inte Enköpings kommun in konstruktionsritningarna? Intressanta frågor som inte har några svar.
Slutligen, tänk på att det är du som beställer arbetet på din ägda fastighet (tomt/hus) som automatiskt blir byggherre vid en byggnationen. Som byggherre skall du uppfylla och förväntas kunna alla krav och regler som åligger dig under processen. Du kan inte bara förlita dig på att kommunen kommer hjälpa dig utan du måste själv agera och vara påläst. Ta hjälp av någon eller några som kan byggprocessen, det underlättar mycket.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar