torsdag 24 februari 2011

Reflektion på Fuskbyggarna TV4 , Säsong 2 avsnitt 7 2011-02-23

Satte mig framför tv:n igår för att se om det var något intressant att se på avsnitt sju av Fuskbyggarna. Återigen vad det de mindre byggarna det gav sig på, så där hittad vi inget intressant. Dock så blev det ändå intressant att se för Martin och Lennart jagade Fuskbyggare på min hemmaplan dvs härliga Göteborg! :)

Sparrman & Nätt Bygger AB och Bengt-Åke Sparrman, först ringde det inte några klockor men sen så kom jag på var jag hade hört namnet. Nu var det dock inte ur negativa aspekter jag hade hört det utan snarare åt det positivare.

Jag har ju hört vad entreprenörer tycker om Fuskbyggarna och om hur de vinklar det hela samt svärtar ner hantverkaryrket. Kan väl till viss del instämma, ibland. I gårdagens avsnitt så är jag då inte så säker på att det var ett sådant case som var tillräckligt illa att det behövde hamna i Fuskbyggarnas fulla fokus och all negativ publicitet det innebär. Visst det hade utförts fel, det görs det överallt (mer än vad du tror), men omständigheterna var inte så solklara och entreprenören stod upp och hanterade situationen ganska bra och fick ut sin syn på det hela.

Kärnfrågan i gårdagens case var ju huruvida det kunde bli fel nivå på plattan. Jag tror att grunden till felet ligger mycket i att de byggde helt utifrån bygglovsritningarna. Som arkitekt så får du som oftast helt förlita dig på att befintlighetsritningarna hyfsat stämmer överens med verkligheten under bygglovsskedet. Sällan får vi ersättning för att mäta in och stämma av verkligheten om det nu inte uppenbarligen finns stora fel. I bygghandlingsskedet så brukar verkligheten som oftast stämmas av på ett eller annat sätt DOCK är det ändå viktigt att entreprenören ständigt stämmer av verkligheten med projekteringsunderlaget när de rotar i eller vid befintliga byggnader.

Nu gjorde entreprenören inte detta vilket fick stora konsekvenser. Frågan är om man inte skulle tittat på andra alternativ och inte ändra takvinklar och dylikt för att rädda situationen till kostnad för funktionen? Kanske hade man kunnat leva med det estetiska felet alternativ justerat det befintliga husets tak till mindre kostnad än att göra om den nya grunden och stommen?.

Att vara entreprenör och KA på sitt egna bygge är naturligtvis ingen bra lösning. Det behövs ju en utomstående part som bedömer bygget. Hade det hjälpt i det här fallet? Svårt att säga, kanske hade KA:n haft huvudet på skaft och sett att den planerade grunden hamnade för högt innan gjutning men det är inte säkert.

Både Martin Timell och deras expert sa fel angående hur man räknade höjder för vad som definieras som bostadsyta. Inte så bra. Taklutningen avgör var gränsen hamnar. Vid rumshöjden 1,9 meter och 60 cm in mot takfoten, där hittar vi gränsen.

Saltade han fakturorna? Ja, det är ju svårt att säga. Vi vet ju inte om han tog betalt för nerjusteringen av takvinkeln på tillbyggnaden eftersom han ansåg att det inte var deras fel. En såpass specificerad räkning som tar upp pennor och dylikt påvisar ju om en öppenhet från entreprenören MEN förbrukningsmaterial som tillhör hantverkets utförande skall kunden ju inte behöva betala om det inte är sagt så. Nja, som sagt, svårt att säga om han saltade eller inte.

Lärlingar behövs på byggena! - hur skall de annars kunna bli "riktiga" hantverkare? Dock är det ju viktigt att det finns kompetens på plats som kan övervaka och instruera lärlingen så att det blir rätt utfört.

Rätt kontrakt och rätt åberopande juridiklagar och regler är naturligtvis väldigt viktigt. Var det medvetet eller bara okunskap som gjorde att han valde att utgå från RO09? Bengt-Åke Sparrman vet svaret.

4 kommentarer:

  1. gå in på den här sidan www.sparrmanonatt.se/index1.html där finns information

    SvaraRadera
  2. Såg också programmet. Tror att Sparrman vet om att han gjorde bort sig när han inte mätte in byggnaden och ville inte stå för det när det blev så fel. Jag tror inte att kunderna beställer ett jobb för att jävlas med byggherren, de beställer jobbet för att få det riktigt gjort och här lyckades inte Sparrman att leverera utan gjorde bort sig för hela svenska folket.

    SvaraRadera
  3. Till dig ovan... läs igenom dokumentationen på Sparrmans sida innan du skriver sådana omotiverade inlägg. Köparen däremot såg sin chans och hoppades att TV4 skulle slutföra det som han själv skulle utföra ...tapetsering etc.

    SvaraRadera
  4. när man har varit snickare 30 år,så verkade konstigt att Sparrman inte äger en egen tumstock.min far hade aldrig en anmärkning från 1955-2005.Sparrman är bara en skitstövel.

    SvaraRadera