fredag 24 april 2009

Bra hantverkare - Vart hittar man dem?

Att hitta bra hantverkare till sitt projekt är inte lätt. En bra byggare kan vara bra till exempel grovsnickeri men kan inte hantera finsnickeri och få bra passning med mera. Att hitta dessa guldkornen som kan hantera alla bitar kan ibland kännas omöjligt - hantverkare är ett speciellt släkte, så är det bara.

Tyvärr verkar det som att hantverkskåren tappar mer och mer yrkesheder. Stoltheten över sitt jobb tappar sin betydelse när tiden inte finns eller när det är för lite lönsamhet. Jag har flera gånger blivit mörkrädd av vad hantverkare utfört. Visserligen är det i de tillfällen ofta hantverkare som jag inte tidigare kommit kontakt med eller som inte kan byggreglerna tillräckligt bra men jag fortsätter även att bli överraskad av undermåliga utförande som har utförts av erkänt duktiga hantverkare.

Men hur skall du hitta och välja bra hantverkare/entreprenörer då? Först och främst ska du gå på referenser och rekommendationer från vänner, arbetskamrater m.m. som har haft med dem att göra och kan beskriva hur det har funkat. Stirra inte blint på kostnaderna, sånt kan straffa sig i slutänden, där den billigaste entreprenören blir dyrast i slutänden. Har du brist på personliga referenser/rekommendationer så försök och skaffa beslutsunderlag på annat sätt som att ringa runt och begära referensobjekt, googla och läs på forum. Visst tar det tid men det brukar löna sig i slutänden. Har du inte den tiden så kan du anlita en projektledare som utnyttjar sitt kontaktnät samt tar sig den tiden det krävs för att du skall få de bästa hantverkarna till lägsta pris.

Det är viktigt att inte helt och hållet lita på en referens/rekommendation eftersom den personen som givit dig den brukar oftast inte ha kunskapen/tiden att kunna bedöma om hantverkarens arbete verkligen var bra utfört. Oftast brukar dessa omdömen baseras på slutresultatet och hur allt runt omkring sköts. De flesta felen är dolda och visar sig först med tiden. Därför är det mycket viktigt att du anlitar en byggledare som ser till att det utförs korrekt efter handlingarna eller anlitar en kontrollant som utför delbesiktningar under bygget. På en arbetsdag händer mycket och oftast är det redan då försent att åtgärda felen OM man nu kan upptäcka dem.

Följer man dessa råden så finns det i alla fall goda förutsättningar på att du får ett bra och smidigt utfört hantverk med så få fel som möjligt och med bra kvalitet. Det kanske är svårt att få ett perfekt bygge men du måste jobba på att minimera problemen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar