torsdag 25 mars 2010

Reflektion på Fuskbyggarna TV4 avsnitt 4 2010-03-24

Inte blev vi konsulter granskade av Fuskbyggarna i gårdagens avsnitt, som jag trodde efter att läst tv-sidorna i tidningen. Jag antar att det kommer ? :)
Nä, gårdagens avsnitt handlade om "byggnadsingenjören" mister Valdeko Sikkas framfart i Sverige och våra grannländer. En riktig skojare som man bör akta sig noga för. En ganska typisk skojarperson – väldigt social och duktig på att prata. Inger förtroende men sätter i system att utnyttja det och den situation som deras kunder hamnar/hamnat i under eller innan ett byggprojekt.

Felen som paret i avsnittet gjorde var väl främst att de inte gjorde sin "hemläxa". De kontrollerade inte byggentreprenören noggrant och lät en begränsade budget styra över sunt förnuft. Jag vet att det inte är lätt, ekonomin styr oftast det mesta i ett byggprojekt, men det gäller som sagt inte att blunda för varningssignalerna bara för att bygget blir billigare. Redan innan de skrev på kontraktet så verkar det som att det fanns flera indikationer som kunde hinta om hur bygget och dess kvalitet skulle bli. Då tänker jag främst på:
- inga referenser på byggaren.
- utländsk arbetskraft.
- prefabelement från Estland och deras anpassning till svensk marknad.
- entreprenadsumman kontra husstorleken.
- kontraktpartens och det byggande företagets namn och egentliga verksamhetsbransch, Falga Restaurang AB.

Att inte betala ut något i förskott är en princip som en beställare måste hålla på hårt. Risken är väldigt stor att du hamnar i problem eller blir blåst. Anlita aldrig ett företag som begär förskott – de är inte seriösa. Se till att du som beställare och byggherre har goda tidsmarginaler för att undvika att hamna i en situation där du inte har råd att byta hantverkare. Annars kan du hamna i underläge och bli utsatt för press. Ett bygge drar nästan alltid ut på tiden och det är något som du bör tänka på när du till exempel byter boende. Använd hjälp som till exempel en kontrollant eller byggkunnig släkting som följer bygget och kan ge information om byggets kvalitet för att inte låta bygget löpa på för långt, om det visar sig vara problem och fel.

Några kommentarer kring de mer komiska inslagen i avsnittet:

- Trapputformningen – en stege ersätter inte en trappa.
- Badrummen – jasså, ska det finnas tätskikt i ett badrum? Men vattnet rinner väl uppför eller?
- Elen – var den så kallade elektrikern full när han arbetade i huset eller är det allmän praxis att placera eluttag och dylikt på det sättet i Estland?
- Ventilation – jasså, behövs det ventilation i de svenska husen?
- Innerdörrar - behövs verkligen dörrar mellan de olika rummen? Speciellt i badrummen?
- Byggtekniska kunskaper – jaha, men i och med att jag var militär och sprängde hus så kan jag mycket om hus, typ.

- Perstorps Kommun – vad tänkte de egentligen på när en vältalande visionär snubbe kommer från ingenstans och köper tomter med kontanter ur en plastpåse!!!!?? Behöver inte kommentera det ytterliggare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar