torsdag 4 mars 2010

Reflektion på Fuskbyggarna TV4 avsnitt 1 2010-03-03

Såg ni premiären igår? No surprise – det gjorde jag :) Som väntat så var formatet ganska TV-anpassat vilket i sig säkert avskräcker en hel del stackars privatpersoner, kanske till och med ger sömnproblem, vem vet? Samtidigt kan programmet även bidra till att generalisera och svärta ner yrkesgrupper. Men man får ta det för vad det är och istället få tips och råd för att undvika göra samma misstag ELLER så får man läsa denna blogg :)

Vissa fel som de tog upp i gårdagens program kändes som att de förstorade upp för att ge mer dramatik. Jag syftar främst på putsningsproblemmet samt rören genom fönster/ventilationsgluggen – att de inte använt en ventilerat putssystem är något som tusentals byggare har använt och har varit en accepterad metod tills för ganska nyligen. Vad är det för fel att använda befintliga hål och dra rör i om de ändå skall sättas igen?

Den utsatta familjen hade ju ändå gjort en hel del rätt innan de valde entreprenör, mer än vad jag ofta brukar komma i kontakt med, och ändå drabbades de illa. Till viss del är det säkert otur och "lagen-om-all-jävlighet" som spelar in när man drabbas. Det finns en del skojare där ute men framför allt en hel del okunskap som orsakar många problem.

Tänkte ta upp tre viktiga saker som hade kunnat hjälpa den drabbade familjen och som du själv skall tänka på när du ska bygga eller göra om och använda hantverkare.

1. Betala ALDRIG ut något i förskott – alltid betalning efter prestation!

2. Färdigställandeskydd – vid känsliga arbeten eller ingrepp som omfattas av kontraktssummor på den enskilde entreprenören på över 100 000 kronor så bör du tänka på att se till entreprenören skaffar/uppvisar någon säkerhet i form av försäkring/bankgaranti som ger dig pengar för att täcka förluster i samband med konkurser.

3. Tillgång till byggteknisk kompetens/erfarenhet – besitter inte du själv på denna eller har erfarenhet så bör du anlita en utomstående konsult som hjälper dig under byggprojektet. En sådan person kan under bygget syna och kontrollera att det utförs rätt och är värd att anlita för att försäkra att dina pengar blir rätt använda. Med hjälp av den personen får du snabbt en indikation och stöd i att bedöma hantverkarnas kompetens. Besitter de inte på den – byt ut dem. Utländsk arbetskraft kan vara billiga och himla duktiga men det är förståligt att de inte kan alla svenska byggnormer (när nu inte ens de svenska kan dem) och då bör du definitivt han någon som kan bedöma arbetet. "En bra referens" – vad är det? Är din referensperson kompetent nog att bedöma att det verkligen är ett bra utfört arbete? Tänk på att under "spacklet" så kan det vara väldigt många fel.

Nåja, vi får väl se vad som dyker upp i nästa veckas program.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar